Home   Antennes    Digi-Interfaces    Diversen    Foto's    Gastenboek    Linken    Tuners

 

Interface voor Yaesu FT847

Deze interface voor de FT847 is zowel voor CAT besturing alsmede voor de PC geluidskaart. Details voor de cat-besturing worden weergegeven bij de beschrijving van de kabels. In het software programma kan meestal gekozen worden om de zender te schakelen met de RTS lijn, zo ook hier. Normaal is de RTS lijn negatief (groene LED aan). Zender aan, RTS wordt positief (rode LED aan) en de basis van de tor wordt positief zodat de collector-emitter overgang laag-ohmig wordt en de zender gaat aan. In de collector zit een wisselschakelaar met de stand SSB (zoals getekend) en FM. De FT847 gebruikt de data lijn voor de HF banden. Voor de VHF/UHF banden werkt dat niet en wordt omgeschakeld naar de speciale connector voor FM bedrijf, vandaar dat schakelaartje. 

De RS232 kabel moet een zgn. Nulmodem kabel zijn voor data transmit. Dat betekent dat aan de femail (die aan de tranceiver komt) iets veranderd moet worden. Maak de stekker open en désoldeer/soldeer draadje op 2 los en soldeer dat op 3 en uiteraard 3 op 2. Die draadjes moeten dus gekruist worden.

Désoldeer draadje 7 (RTS) Neem nu een afgeschermd snoertje waarvan de geisoleerde draad aan de zojuist losgesoldeerde (van 7) wordt gesoldeerd. (niet meer aan pootje 7 vast solderen!!). De afscherming van dat snoertje aan 5 (ground) solderen. Het geheel netjes afwerken en dicht maken. Dit snoertje is de RTS lijn die naar de interface gaat.

 

Daan PAFNB