Home  Antennes    Digi-Interfaces    Diversen    Foto's    Gastenboek    Linken    Tuners

 

Het reeds meer dan 50 jaar zendamateur zijn (gelicenseerd 1962), heeft de nodige ervaring opgeleverd. Vooral omdat in de begintijd alles zelf gebouwd moest worden. Het was meestal  niet te koop en als dat wel het geval was, kon ik het niet betalen. Een harde maar goede leer-school. De kennis die werd opgedaan kwam hoofdzakelijk uit de artikelen die in de amateur-bladen werden gepubliceerd en veel vragen op de bijeenkomsten van de club en uit boekjes die konden worden aangeschaft. Dit is de reden dat ik mijn ervaringen met mijn zelfbouw projecten ter beschikking stel, teneinde de zelfbouw te bevorderen.

De besmetting met de radiobacil heeft bij mij plaats gevonden omstreeks 1949. Van de kristalontvanger via een buizenontvanger met A415 e.d. werd al snel, door op de 402 spoel pootje 2 en 4 door te verbinden, de kortegolf en visserij band gevonden. De 80 meterband lag binnen bereik en dat was het eerste contact met de amateurwereld. In 1962 examen gedaan voor "C", binnen een halfjaar (dat was toen de eis van de RCD) een kristal gestuurde zender gebouwd, met schermrooster modulatie, voor de twee meterband. Een 6J6 balans converter en achterset ontvanger waren al eerder gebouwd. Al vrij snel daarna werd er een SSB stuurtrap gebouwd. Voor het grootste gedeelte met buizen. Kristalfilter werd gebouwd met FT243 kristallen en op frequentie geŽtst met fluorwaterstof. Later kreeg ik van de xyl op m'n kop omdat het "lavet" helemaal ruw geworden was door het knoeien met fluorwaterstof en onvoldoende met water werd afgespoeld. Ja, er is wat afgeknoeid. Later is er een SSB exiter gebouwd volgens de fase methode. Om het LF 90o in fase te draaien werd een "DOME"-netwerk gemaakt, ook zo'n drama in die tijd.

In 1972 werd CW examen gedaan en sindsdien worden de meeste QSO's in CW gemaakt, d.w.z op de DX banden. Mijn eerste gekochte zender was een TS515, dat kostte een rib uit je lijf. Op 80 en 2 meter wordt meer met fone gewerkt. De laatste jaren veel met de digitale modes zoals PSK31. Nu het zo eenvoudig is, om via de geluidskaart van de PC, deze en vele andere modi te bedrijven, is er een nieuwe wereld open gegaan.

Sinds medio 70 (er) jaren ben ik lid van de afd. NOV (Noord Oost Veluwe) van de Veron.